Sergelgatan

Sergelgatan, mellan Sergels torg och Hötorget i centrala Stockholm, är i sin nuvarande sträckning en av Sveriges första gågator. Den tillkom under 1950-talet i samband med omdaningen av Stockholm City. Sergelgatan var länge shoppingens paradgata men har genom åren succesivt tappat något av sin forna glans.

LAND har på uppdrag av Stockholm Stad och i samarbete med fastighetsägare i området tagit fram ett gestaltningsprogram för ny möblering av gatan med målsättningen att göra Serglegatan mer attraktiv, funktionell och trygg både som rörelsestråk och vistelseyta.

Grönska adderades i form av gatuträd i specialdesignade urnor, anpassade till gatans bjälklag, markvärme, gångflöden och siktlinjer. Urnorna förekommer också i en mindre variant avsedda för Stockholms sommarblomsprogram.

Nya fasta möbler i form av bänkar med och utan ryggstöd har också tillförts utmed gatan. Även dessa har specialanpassats efter platsens förutsättningar gällande lutningar, gångflöden, utbredning av uteserveringar med mera. Gatan har även fått ny säsongsmöblering i form av lösa möbler och blomsterurnor.

Uppdrag: Gestaltningsprogram för ny möblering
Beställare: Trafikkontoret, Stockholm
Projektgrupp: Tora Bärnarp, Katrin Svensson och Emilia Molin
År: 2020 – 2022

Foto: Ulf Lundin