Tessinparkens lekplats
Tessinparken är en stadspark och en av Stockholms historiska parker. Parken anlades på 1930-talet i samband med att omkringliggande bebyggelse uppfördes. Lekplatsen ligger i parkens norra del och är ursprungligen från 1940-tal, den genomgår en upprustning där delar nu står färdiga. Lekplatsen är en viktig målpunkt för barnen i området, både på fritiden och tillsammans med förskolor. Lekplatsen innehåller även kommunala verksamheter i form av parklek och öppen förskola. Efter upprustningen har lekplatsen även blivit ett utflyktsmål för hela staden.
2021 fick LAND i uppdrag att ta fram programhandling för lekplatsens upprustning. Arbetet grundar sig i en medborgardialog som hölls 2021. 2023 färdigställdes den första etappen och 2024 den andra. Den tredje och sista etappen planeras vara klar under 2025. Lekplatsens tema ”Den lilla staden” röstades fram i dialogen och inspirationen till utformningen kommer från omgivningens funkisbebyggelse och Stockholmsutställningen 1930. Lekhusen står Lekplatsbolaget för som både ritat och byggt.
Lekplatsen har gått från att bestå av flera avskilda delar till att bli en mer sammankopplad lekplats. Lekplatsens område har utökats och fått fler och tydligare entréer. Det större lekrummet har fått en tydligare uppdelning efter tempo, en lugnare staketomgärdad del och en mer aktiv del. Parkleken har även fått en tydlig samlingsplats som kopplar mot parkleksbyggnaden. Lekplatsens olika delar består av; Teatertorget, Bollhörnan, Stugkvarteret, Klätterkvarteret och Parken.
Teatertorget, är hjärtat i lekplatsen, samlingsplatsen precis utanför parkleksbyggnaden. Här kan verksamheten enkelt flytta ut med teater, måleri mm. Torget fungerar även som kalas- och grillplats när parkleken är stängd och har ett väderskyddat långbord och stämningsfull belysning. Här finns även scen med scenografi för rollek och dockteater.
Bollhörnan, bakom parkleksbyggnaden har blivit en tydligare del av lekplatsen genom att fler funktioner adderats som pingisbord, fotbollspel och en sitt- och hängmöbel. Den befintliga bandyplanen i asfalt har rustats upp.
I Stugkvarteret har de befintliga äldre lekstugorna fått stå kvar men fått ett nytt sammanhang. Denna del av lekplatsen fokuserar på rollek, samlek, sandlek och lek i lägre tempo. Några av stugorna har öppnats upp och blivit integrerade i den nya lekmiljön.
I Klätterkvarteret har unika klätterhus byggts inspirerade av parkens omkringliggande bebyggelse, Gärdesstadens tidiga funktionalism. Denna del av lekplatsen ger utrymme för lek med ett högre tempo med fokus på rörelse, med bland annat klätter- och gunglek.
Parken, som är den sista etappen som färdigställs, har fått sin inspiration av den omkringliggande Nationalstadsparken. Denna del får slingriga gångar mellan buskplanteringar och lekdjur, som blir av samma arter som de djur man kan stöta på i Nationalstadsparken. Parken innehåller även en trädgårdsdel med fruktträd, bärbuskar och mindre samlingsplatser, här finns också möjlighet för parkleksverksamheten att odla.
Uppdrag: Program och projektering
Beställare: Trafikkontoret Stockholm Stad, Jean-Louis-Dessalles. Norra innerstadens stadsdelsförvaltning, Fredrik Ekroth
Projektgrupp: Tora Bärnarp, Sofia Nylén, Diana Holmbom, Rebecka Rosén, Alice Hammar
Samarbete: Lekplatsbolaget
År: 2021-2023
Byggår: 2022-pågående
Foto: Ulf Lundin