230905 / LAND på Jylland
Förra veckan gick LANDs studieresa av stapeln, med sikte på Jylland och Vesterhavet. Resans första dag tog vi oss till Camp Adventure och upp i det 40 meter höga Skovtårnet (Effekt), som bjöd på en panoramisk vy av Själland ovanför trädtopparna. Dagen avslutades i Odense med besök i H.C. Andersen Hus vindlande museiträdgård (Kengo Kuma + MASU Planning), samt en liten stadsvandring genom stadens historiska delar.
Dag två tog vi oss ut till det efterlängtade Vesterhavet. Först till det lågmälda Vadehavscentret (Dorte Mandrup + Marianne Levinsen Landskab), därefter lunch i Ribe med besök på den stilbildande Domkirkepladsen (Schønherr), sedan en roadtrip längs västkustens böljande, ljungbeklädda sanddyner via bland annat Tirpitz Museum och Nymindegab. Kvällen avslutades i Hvide Sande med rökt fisk och solnedgång över Vesterhavet.
Resans tredje dag rörde vi oss inåt landet igen, med besök på C. Th. Sørensens skulpturala Geometriske Haver, och lunch på ett livligt Silkeborg Torv (Schønherr). Under eftermiddagen blev vi rundvisade i Gellerup Bypark av Karsten Thorlund från SLA, ett projekt som är intressant både utifrån dess sociala utmaningar och ekologiska ambitioner. Eftermiddagen och kvällen spenderades i ett fredagsmyllrande Århus, där vi bland annat fick fika på Infinite Bridge (Gjøde & Povlsgaard Arkitekter), promenera längs ån och blicka ut från Godsbanens tak (3XN).
På lördagsförmiddagen tog vi oss an Århus Universitetspark, där C. Th. Sørensens böljande gräsmattor, ekar och låga tegelmurar sömlöst binder samman C.F. Møllers gula tegelbyggnader; en förhöjd upplevelse i den gyllene sensommarsolen. Därefter tog vi oss tillbaka till Köpenhamn, där fokus låg på att spana in det senaste inom dagvatten- och skyfallshantering. Först besökte vi Enghaveparken (Tredje Natur), en historisk park som rustats upp och anpassats så att den nu kan rymma inte mindre än 22 600 kubikmeter vatten. Det mest påtagliga denna soliga lördagseftermiddag var dock det livliga och myllrande folkliv som parken erbjöd. Nästa stopp var Klimatkvarteren, främst i form av Sankt Kjelds Plads och Bryggervangen, där SLA:s naturimiterande planteringar visar på nya sätt att ta ned skalan samt klimatanpassa en tidigare storskalig och hårdgjord trafikkorsning. Resans sista studiebesök gjordes på Karens Minde Aksen (Schønherr), där en slingrande flodfåra i tegel fungerar som både gångväg och vattenränna, samtidigt som den binder samman parkens olika delar.
Tack Danmark för massor med ny inspiration och energi som vi nu tar med oss in i hösten!