Centralstaden

År 2022 vann Land Arkitektur, tillsammans med Foster + Partners, Marge Arkitekter, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders & Tam Group ett parallellt uppdrag utlyst av Jernhusen och fick uppdraget att gestalta den nya Centralstadens publika rum i Stockholm. Stockholm Centralstation öppnades 1871 och blev hjärtat i ett växande Stockholm. Idag passeras stationen av 200 000 personer dagligen och för att möta framtidens tågresande behöver spårkapaciteten utökas. Utbyggnaden av stationen ger en unik möjlighet att utveckla Sveriges mest centrala mötespunkt, förbättra platsens flöden och förstärka livet i denna del av staden.

Trafikverkets föreslagna nya spår- och plattformslayout möjliggör en ökning av antalet tåg med 40 procent och tillåter en fördubbling av passagerarkapaciteten. Därtill kan flera hållbara transportslag sammanföras i en integrerad bytesnod. Genom överdäckning av spårområdet möjliggörs utveckling av en hållbar stadsmiljö där fotgängare prioriteras. Området blir en ny destination och mötesplats i Stockholm och Sverige.

Med utgångspunkt i platsens historia och framtidens behov utvecklas Centralstaden för att möjliggöra en utbyggd och bättre centralstation. Förslaget syftar till att koppla ihop stationsområdet med den omgivande staden och integrera planområdet i Stockholms stadsväv. En sammanhållen och välkomnande stadsmiljö med tydligare orienterbarhet, stärkta offentliga rum och förbättrade kopplingar mellan City och Kungsholmen jämfört med dagens situation. Från Centralbron i söder till Kungsbron i norr ger överdäckningen förutsättningar för fem nya kvarter som innehåller stationsutrymmen och centrumverksamheter. Söder om Klarabergsviadukten föreslås ’Stationskvarteret’ som kompletterar den befintliga stationsbebyggelsen och tillsammans med denna stärker stationens närvaro och roll i området.

Inom planområdet skapas och stärks publika platser som kopplar samman stationen, förslagets nya bebyggelse och den omgivande stadsstrukturen. På grund av stadens befintliga struktur finns de publika stadsrummen lokaliserade på två nivåer, marknivå och däcknivå. Nya kopplingar mellan dessa nivåer förbättrar förbindelserna i området. På marknivå mot Vasagatan utvecklas Centralplan och på däcknivå utvecklas Klarabergsplan. En ny plats med inslag av grönska, Västra Järnvägsplatsen, bildas i korsningen mellan Blekholmsgränden och Västra Järnvägsgatan. Nils Ericsons Plan, med Waterfront Congress Centre på ena sidan, tydliggörs som stadsrum med det nya Stationskvarteret och dess inbjudande entréer på andra sidan. I områdets södra del blir Järnvägsträdgården en grön plats för resenärer och besökare med utsikt över Riddarfjärden och Stockholms stadshus.

Centralstaden skapar nya rörelsestråk på däcknivå, med gator och gränder prioriterade för gångtrafik. En finmaskig struktur som möjliggör flera alternativa rörelser och tillsammans med stationens inre rörelsestråk kopplar samman staden på ett nytt sätt. Ett nytt gatustråk med inslag av grönska, via Västra Järnvägsgatan och Nils Ericsons Plan, gör att man som gående kan röra sig i nord-sydlig riktning genom området. Stationsgränden är ett nytt rörelsestråk i området, som löper mellan Klarabergsplan i norr och Järnvägsträdgården samt Vattugatan i söder. Med nya trappor kopplas Järnvägsträdgården ihop med Centralplan i öster och med Klara sjö i väster.

Gestaltningen av de offentliga stadsrummen tar sin utgångspunkt i platsens unika läge i staden, dess specifika förutsättningar och dess historik som stationsmiljö. Att föra in grönska i stationsmiljön, trots tekniska utmaningar, är en viktig ambition i gestaltningen för att Centralstaden ska kunna bli en stadsmiljö med stärkta sociala värden i de offentliga rummen.

Uppdrag: Utvalt förslag i parallellt uppdrag. Arkitekturprogram som del av planprocess.
Beställare: Jernhusen
Projektgrupp: Alf Orvesten, Emilia Molin, Therese Lemos, Emma Nilsson, Diana Holmbom, Alice Hammar, Beatrice Palmquist
Samarbeten: Foster + Partners, Marge Arkitekter, Thornton Tomasetti, Ramboll, Wenanders & Tam Group
Visualiseringar: TMRW
År: 2021 – pågående