Stora torg Halmstad

Stora Torg är en framstående plats i Halmstad, mitt i stadskärnan. I samband med att tätskiktet under torget ska renoveras utlyste staden en arkitekttävling för att säkra torgets framtida attraktionskraft. Huvuduppgiften var att ta fram ett gestaltningsförslag för torget, och utformningen för två nya trapphus ner till garaget under jord. LAND har tillsammans med AndrénFogelström och samarbetspartners tagit fram det vinnande förslaget, Söderläge.

”Söderläge är ett stiligt och gediget förslag som gör torget grönare och trivsammare samtidigt som det bevarar dess traditionella roll som öppen demokratisk plats.” – ur juryns utlåtande

Förslagets koncept bygger på en enkel men tydlig disposition som renodlar torgets idag diffusa rumslighet genom att samla funktioner och grönska i norr, och låta den södra delen vara en öppen, flexibel yta. Den norra delen blir en samlingsplats under trädkronorna med sittplatser, paviljonger med uteserveringar och marknadsstånd, stora planteringar och träd som filtrerar bort det höga tempot längs bussgatan Brogatan. Den södra, öppna delen blir en möjlighetsyta för evenemang och större samlingar samtidigt som de framträdande byggnader som bildar en fond till torget i söder, – Rådhuset, St Nikolai kyrka och Tre Hjärtan, får kliva fram. De två delarna blir tillsammans en helhet där gränssnittet mellan bildar ett framflyttat söderläge. Här återfinns generösa sittplatser där solen dröjer sig kvar som längst.

Stora Torg i Halmstad har anor från 1300-talet. Under flera hundra år var torget oförändrat i sin form som stor, öppen paus i rutnätsstaden som tjänade som marknads- och handelsplats. Först under 1920-talet tillkom fontänen Europa och tjuren av Carl Milles som placerades mitt på torget, omgiven av träd som senare fälldes. Fontänen har genom sin placering blivit en viktig, identitetsskapande fokalpunkt men har samtidigt bidragit till att skapa en fram- och baksida på torget. Under modernismen tillkom garaget under torget som fördelaktigt gjorde att torget hölls bilfritt, men som också kastat in torget i en transformationscykel när tätskiktet måste göras om vart 50 år.

Vårt förslag är en återgång till den öppna och flexibla ytan i söder samtidigt som fontänens placering bejakas och får den gröna förankring i norr som Milles önskade sig. Det beständiga från vår tid som kommer fortsätta att finnas på torget är en idé vi kallar evighetsträden. Träd med markkontakt som placeras utanför parkeringsgaraget. Träden kan med andra ord stå kvar, opåverkade, vid nästa tätskiktsrenovering. Torgets kontakt med jorden återetableras och de mäktiga trädindividerna fortsätter att berätta om platsens historia

Söderläge är ett förslag som, efter vår tids förutsättningar, gör att torget i sin egen rätt är stadens självklara mitt­punkt och platsen att ses på. Genom att tillföra mer grönska, fler och olika slags sittmöjligheter, en uppgraderad kioskbyggnad med restaurang, belysning som gör torget attraktivt året runt och ett bättre underlag för fler uteserveringar tror vi att torget kan återfå sin attraktivitet och bli Halmstads naturliga vardagsrum.

Uppdrag: Inbjuden tävling, vinnande förslag
Beställare: Halmstad kommun
Projektgrupp: Anders Kling, Sofia Nylén, Camilla Doms, Beatrice Palmquist, Marta Drapinska
Samarbete: AndrénFogelström, Linnea Jörpeland, Michael Hallbert ljusdesign och WRS
År: 2024 – pågående
Illustrationer:  Norma images, LAND arkitektur, AndrénFogelström