240215 / Välkommen Marta!

Vi är glada att Marta Drapińska har börjat arbeta hos oss. Hon kommer närmast från Urbio.

240129 / Öppen tävling om nytt Vattentorn

Under hösten deltog vi i den öppna tävlingen för nytt vattentorn i Hemmesta, Värmdö kommun tillsammans med bästa AndrénFogelström.

151 godkända förslag skickades in. Det blev ingen vinst för oss denna gång men vi är stolta och glada över vårt bidrag. 

240108 / Tillbaka på kontoret!

Nu är vi tillbaka på kontoret/ute i fält efter julledigheten. Landskapets snöskrud ger oss nya intressanta möjligheter för att skissa på plats. På bilderna ses projektet Idleken som är en kvarterspark i Vårberg där vi under vintern/våren ska ta fram program och bygghandling på uppdrag av Trafikkontoret.

231221 / God jul och gott nytt 2024!

Tack för ett händelserikt år och för alla fina samarbeten. Vi ses 2024!

231221 / Guidning vid Slussen

I början av december fick vi en guidad visning av Gustav Jarlöv från White arkitekter som berättade om deras hittills tioåriga arbete med ombyggnationen av Slussen. I ett snötäckt stadslandskap gick vi på upptrampade stigar och rörde oss över och under guldbron samtidigt som vi fick lära oss om de historiska slussarna och nya innovationer med denna nya ”Victoriaslussen”.

Gustav berättade även om stenarbeten samt visionerna för den nya parken och nya offentliga rum i denna föränderliga nod. Tack så mycket Gustav för en mycket givande förmiddag!

231215 / Dela lokal med oss!

Nu har vi fyra platser lediga i vår fina lokal på Repslagargatan vid Slussen.

Byggnaden är ett gammalt sidenväveri med mycket naturligt ljus och en härlig innergård. Om ni är intresserade av att flytta in, kontakta Anders på 070-8874161 eller anders.kling@landarkitektur.se

231129 / Nu startar projekteringen av spontanidrottsytan vid Aspudden IP

I mötet mellan grönstråket Aspuddsstigen och en ny fotbollsplan vid Aspudden IP ska en plats för spontanidrott med fokus på äldre samt unga tjejer byggas i sommar.

Platsen bidrar till att Aspudden IP integreras med den omgivande parkmiljön och kommer både locka till rörelse för förbipasserande, bli en plats för vardagsmotion samtidigt som den ligger i fint läge för att träffas och umgås. Platsens topografi nyttjas genom en trägradäng som både blir en läktare, en yta för träning och häng. Bollplanen som är underbyggd med kylslingor omvandlas vintertid till skridskobana.

231031 / NY BOK: LANDSKAP NU! 2.0

Landskap Nu! syftar till att synliggöra svensk landskapsarkitektur genom att samla de mest intressanta projekten i en skrift. Boken presenterar en mångfald av projekt med allt från storskaliga våtmarker till välkomnande badplatser, via småstadstorg och blommande bostadsgårdar.

”Vi lever i en tid då landskapsarkitekturen har en allt större och växande betydelse i vår samhällsplanering. Trots detta faktum är det svårt för vår yrkeskår, liksom för en intresserad allmänhet, att kunna ta del av detta vårt ständigt växande ämnesområde. Det finns få forum, tidskrifter och böcker att söka i.”

Utifrån detta har Akademin för Landskapsarkitektur lett arbetet med att ta fram denna bok. Vi på LAND har varit delaktiga i arbetet och vi har ett gäng av våra projekt representerade.

Boken finns att beställa här.

Alla projekt som presenteras i boken, samt många fler, finns även samlade att läsa om på Akademin för Landskapsarkitekturs hemsida.

God läsning!

231025 / Skapande med lera

I torsdags var hela kontoret på besök i konstnären Anna Tedestams ateljé för att låta henne introducera oss i lerans värd som en del i vårt kunskapsutvecklande arbete. Anna arbetar med keramik och höll en halvdagsworkshop för oss där fick testa intuitiv form och utforska handens direkta skapande via leran.

Vi testade olika metoder för att skapa form med volym och repetativt mönstertänk med reliefer samtidigt som vi inspirerades av Annas arbetssätt och formvärld.

Tack Anna för en mycket givande eftermiddag!

231012 / Lästips: Arkitektur, Plats för Regn

Senaste numret av tidskriften Arkitektur (nr 4 2023) tillägnas landskapet. Tema är dagvatten och regn i städer, ett minst sagt angeläget ämne och bland de presenterade projekten återfinns vårt egna Sjödalsparken. Sam Keshavarz kallar parken en succé som både ”gör jobbet en samtida stadspark ska göra” samt ”rustar (Huddinge) centrum för framtida klimatförändringar”.

I en förtext skriver @hallemar fint om den nutida svenska landskapsarkitekturen som den försiktige runt middagsbordet som övertygar i det tysta ”med lågmäld smarthet” och ”som opererar i ytor, med verktyg som är lite svåra att direkt få syn på”. Något vi skriver under på alla dagar. I texten omnämns vårt projekt Klockelund längs Drevvikens strand i Farsta som ett exempel på detta.

I slutet av numret går Thorbjörn Andersson och Anders Kling igenom ett äldre nummer av Arkitektur från slutet av 1980-talet, även det med tema landskap. Mer om detta och mycket annat finns alltså att läsa i @tidskriftenarkitektur. Gör det!