230911 / På plats i Gävle

Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle står inför en kommande ombyggnad och restaurering. Kyrkan är från 1600-talet, men på platsen har det legat en kyrka ända sedan Gävles tillkomst. Under åren har kyrkan genomgått flertalet renoveringar och ombyggnader och i den kommande ska kyrkan anpassas efter dagens förutsättningar och behov, samtidigt som de kulturhistoriska värdena ska bevaras.

LAND har fått i uppdrag att se över kyrkotomten, som fram till 1808 fungerade som en av stadens kyrkogårdar. Förra veckan var vi på platsbesök och under hösten ska vi ta fram programskiss och systemhandling.

230905 / LAND på Jylland

Förra veckan gick LANDs studieresa av stapeln, med sikte på Jylland och Vesterhavet. Resans första dag tog vi oss till Camp Adventure och upp i det 40 meter höga Skovtårnet (Effekt), som bjöd på en panoramisk vy av Själland ovanför trädtopparna. Dagen avslutades i Odense med besök i H.C. Andersen Hus vindlande museiträdgård (Kengo Kuma + MASU Planning), samt en liten stadsvandring genom stadens historiska delar.

Dag två tog vi oss ut till det efterlängtade Vesterhavet. Först till det lågmälda Vadehavscentret (Dorte Mandrup + Marianne Levinsen Landskab), därefter lunch i Ribe med besök på den stilbildande Domkirkepladsen (Schønherr), sedan en roadtrip längs västkustens böljande, ljungbeklädda sanddyner via bland annat Tirpitz Museum och Nymindegab. Kvällen avslutades i Hvide Sande med rökt fisk och solnedgång över Vesterhavet.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 230905-LAND-pa-jylland3-1800x1273.jpg

Resans tredje dag rörde vi oss inåt landet igen, med besök på C. Th. Sørensens skulpturala Geometriske Haver, och lunch på ett livligt Silkeborg Torv (Schønherr). Under eftermiddagen blev vi rundvisade i Gellerup Bypark av Karsten Thorlund från SLA, ett projekt som är intressant både utifrån dess sociala utmaningar och ekologiska ambitioner. Eftermiddagen och kvällen spenderades i ett fredagsmyllrande Århus, där vi bland annat fick fika på Infinite Bridge (Gjøde & Povlsgaard Arkitekter), promenera längs ån och blicka ut från Godsbanens tak (3XN).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 230905-LAND-pa-jylland5-1800x1151.jpg

På lördagsförmiddagen tog vi oss an Århus Universitetspark, där C. Th. Sørensens böljande gräsmattor, ekar och låga tegelmurar sömlöst binder samman C.F. Møllers gula tegelbyggnader; en förhöjd upplevelse i den gyllene sensommarsolen. Därefter tog vi oss tillbaka till Köpenhamn, där fokus låg på att spana in det senaste inom dagvatten- och skyfallshantering. Först besökte vi Enghaveparken (Tredje Natur), en historisk park som rustats upp och anpassats så att den nu kan rymma inte mindre än 22 600 kubikmeter vatten. Det mest påtagliga denna soliga lördagseftermiddag var dock det livliga och myllrande folkliv som parken erbjöd. Nästa stopp var Klimatkvarteren, främst i form av Sankt Kjelds Plads och Bryggervangen, där SLA:s naturimiterande planteringar visar på nya sätt att ta ned skalan samt klimatanpassa en tidigare storskalig och hårdgjord trafikkorsning. Resans sista studiebesök gjordes på Karens Minde Aksen (Schønherr), där en slingrande flodfåra i tegel fungerar som både gångväg och vattenränna, samtidigt som den binder samman parkens olika delar.

Tack Danmark för massor med ny inspiration och energi som vi nu tar med oss in i hösten!

230822 / Nytt jobb i Bredäng

Terminens första timskiss ägnades åt ett nytt projekt längs Ålgrytevägen i Bredäng, som vi påbörjade strax innan semestern. Där kommer LAND vara med och gestalta ett kvarter i samarbete med Folkhem och Wingårdhs, som del av ett större område där det planeras för totalt cirka 800 nya bostäder.

Kvarteret angränsar till Sätraskogens naturreservat, och hur man bäst hanterar det gränssnittet var en av fokuspunkterna under dagens timskiss.

Du hittar mer information om planerna för Ålgrytevägen på Stockholm växer.

230814 / Tillbaka på kontoret

Från och med denna vecka är vi tillbaka på kontoret igen!

230629 / Nytt projekt i Örnsberg

Örnsberg står inför en omfattande stadsutveckling då det befintliga industriområdet i stadsdelen ska göras om till stadsmiljö med ca 1380 nya bostäder. När befolkningen växer ställs ökade krav på att stadens friytor (parker, stråk och platser) kan erbjuda sociala värden i tillräcklig omfattning.

Vi på LAND har sedan tidigare arbetat med allmän platsmark inom planområdet, och i samband med detta tagit fram en behovsanalys över ett större område där vi kartlagt potentiella kompensationsåtgärder utanför detaljplanen. Nu har vi fått i uppdrag av Stockholms stad att utveckla och förädla parkvärden i Arkenparken och Hägerstenshamnen. Två i grunden väldigt kvalitativa parkrum, med stor utvecklingspotential.

Förra veckan var vi ute på platsbesök i området, och denna vecka har vi haft en kontorsgemensam timskiss. Under hösten ska vi ta fram program och systemhandling för de båda parkerna.

230616 / Sommaravslutning i västerort

Årets sommaravslutning bestod av en liten turné längs gröna linjens västra gren. Vi började med att åka ut till Vällingby för att besöka Solursparken, Erik Glemmes 50-talspark som fått en omsorgsfull upprustning av AJ Landskap. Därefter begav vi oss till Råcksta begravningsplats och promenerade ett varv i den naturlika anläggningen, med sitt fina spel mellan skogspartier och öppna ängsytor. Det tredje stoppet var i vårt egna Åkeshovs arboretum, där vi firade in sommaren med ett glas bubbel och jordgubbar. Slutligen fick vi oss ett välbehövligt dopp från Fredhällsklipporna, innan vi avnjöt en god och trevlig middag på Chipiron i Vasastan.

230602 / Dialog i Parkleken Rinken

I fredags var LAND tillsammans med stadsdelen och parklekspersonal på plats i Rinkeby och höll medborgardialog i parkleken Rinken. Under dagen fanns möjlighet att tycka till om lekplatsen och lämna in önskningar om hur den kan utvecklas. Lekplatsen ska under nästa år rustas upp och vi arbetar just nu med att ta fram programhandling.

230530 / LAND gestaltar på plats

I förra veckan var vi ute och tog hand om vår trädgårdsplatå i Karlsvik. Trädgården är belägen på en före detta stugplats, i ett campingstugeområde som funnits i ekbackarna ned mot Drevviken sedan 1930-talet. Senast vi var här, hösten 2021, gjorde vi grovjobbet med att flytta sten och göra markarbeten för att lyfta fram den gamla trädgårdsstrukturen. Den här gången låg fokus på att röja, rensa ogräs, och plantera in nytt växtmaterial på platsen för att ge den ytterligare nytt liv.

Trädgårdsplatån kommer vara en av flera små platser som besökare kan hitta i naturmarken längs Drevviken i Farsta, där nya parkrum och rekreationsstråk tillskapas. Vi passade även på att besöka de färdigställda delarna vi varit med och utvecklat i Klockelund.

230512 / Invigning av Ärengunns Park

Förra veckan var det invigning av Ärengunns Park i Glömsta. En lekplats i två delar, på randen till ett fornminne, mitt i mötet mellan trädgård och natur. Fint att få se så många stora som små vara med och utforska den nya parken i vårsolen!

Beställare Huddinge kommun, utfört i samarbete med Eva Åberg (byggledning) och Black Ljusdesign (belysning).

230505 / Invigning av Blomsterängen

I förra veckan var det invigning av Bomsterängen – Hallsbergs nya vård- och omsorgsboende, där vi har formgivit boendets gårdar och omgivning. Byggnaderna är ritade av Marge Arkitekter och beställare är Länsgården.

Vi är så glada över resultatet och hoppas att boende och personal ska få stor glädje av utemiljön. Ser fram emot att få komma tillbaka när växtligheten etablerats och gårdarna bäddats in i frodig grönska!